Όμιλος φίλων του δάσους: Μην μένεις θεατής. Γίνε εθελοντής

502

Ο όμιλος φίλων του δάσους έχει ξεκινήσει την δραστηριότητα του από το 1974. Μια ομάδα ευαισθητοποιημένων ατόμων (ραδιοερασιτεχνών τότε) άρχισε την εθελοντική προσπάθεια τους για την περιφρούρηση και την έγκαιρη ειδοποίηση των αρμοδίων δασικών υπηρεσιών για πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και ειδικότερα της Πάρνηθας.

Ο σκοπός του «Ομίλου» είναι εθελοντικός και ανιδιοτελής εδώ και 33 και πλέον χρόνια. Βασίζεται κυρίως στην πρόληψη, αλλά και στην καταστολή οποιαδήποτε φυσικής καταστροφής ενάντια στην ακεραιότητα του φυσικού πλούτου της χώρας μας, αλλά και των περιουσιών των πολιτών αυτής.

Το σχέδιο πρόληψη που εφαρμόζουμε εδώ και μια δεκαετία, μαζί την έγκαιρη ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών, των φορέων και υπηρεσιών, επεμβαίνοντας επικουρικά σε κάθε είδους έκτακτες φυσικές καταστροφές. Αυτή η στρατηγική έχει καταφέρει στην ευρύτερη περιοχή της Πάρνηθας (όπου και είναι ο τομέας ευθύνης μας) να διατηρεί ανέπαφο το φυσικό περιβάλλον της και κυρίως τον δασικό της πλούτο.

Οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο την καρδιά της Βορ. Ανατολικής Πάρνηθας και στο 28ο χιλ. Αθηνών – Αγ. Μερκουρίου, θέση Κατσιμίδη. Στην ειδική ομάδα άμεσης κρούσης με την κωδικό ονομασία Δ.Α.Κ. (Δύναμη Αντιμετώπισης Καταστροφών) έχουν ενταχθεί επτά ιδιόκτητα πυροσβεστικά οχήματα. Το ένα εξ αυτών είναι Δ τύπου, με δυνατότητα μεταφοράς 12 τόνων νερού. Το δεύτερο είναι κλάσης Β τύπου με δυνατότητα μεταφοράς 2.5 τόνων νερού, και τα αλλά πέντε ανήκουν στην κλάση Α άμεσης επέμβασης – προσβολής και είναι οχήματα 4χ4 που φέρουν δεξαμενές του 1 τόνου.

Κάθε αντιπυρική περίοδο ο στόλος μας ενισχύεται από αλλά 2 οχήματα τύπου Α όπου και μας παραχωρεί ο φορέας διαχείρισης της Πάρνηθας. Η συμμετοχή μας στις μεγάλες πυρκαγιές (Πεντέλη – Βόρειο ανατολική Αττική – Πάρνηθα – Μικροχώρι – και εκατοντάδες άλλες μικρότερες μέσα στον τομέα δράσης μας, μας έχουν καταστήσει από τις εμπειρότερες εθελοντικές ομάδες, σύμφωνα με τους αρμοδίους φορείς. Οι δραστηριότητες μας όμως δεν σταματούν καθ` όλη την διάρκεια του έτους.

Σταθμός στην ιστορία του ομίλου ήταν και ο σεισμός του 1999 με συμμετοχή και υποβοήθηση των μελών μας στην (Ρικομέξ και στις πολυκατοικίες στην Μεταμόρφωση και την Φιλαδέλφεια). Σε συνεχή επικουρική προσφορά στις πλημμύρες και σε στις χιονοπτώσεις που πλήττουν κάθε χρόνο τον τομέα μας η επίλεκτη ομάδα βρίσκετε σε συνεχή εγρήγορση για το καλό του συνανθρώπου μας.

Κάθε Έλληνας πολίτης που σέβεται, αγαπά το περιβάλλον, την φύση, το δάσος και γενικά ότι υπάρχει και ζει μέσα σε αυτό, και θέλει να προσφέρει για αυτό, μπορεί να ενταχθεί στην δύναμη του Ομίλου Φίλων του Δάσους!

Σύνθημα μας: «Μην Μένεις Θεατής…..Γίνε Εθελοντής»

Με εκτίμηση το Δ.Σ του Ομίλου Φίλων του Δάσους

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210-6220231