7 Σεπτεμβρίου 1999 – 7 Σεπτεμβρίου 2020: 21 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας (video)

728

7 Σεπτεμβρίου του 1999, μια ημέρα χαραγμένη στο μυαλό μας, που οι μνήμες της δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Ο σεισμός των 5,9 Ρίχτερ στην περιοχή των Αχαρνών θα βυθίσει την Ελλάδα στο πένθος αφού μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα χαθούν δεκάδες ζωές και θα σημειωθούν ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, ευρύτερα γνωστός ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με μέγεθος 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, έλαβε χώρα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα και διήρκεσε συνολικά 15 δευτερόλεπτα. Προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος σε υλικές ζημιές που έχει συμβεί ποτέ στην Ελλάδα.

Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και με συνολική διάρκειά μόλις 15 δευτερόλεπτα, προκάλεσε πολλές καταστροφές, επειδή είχε επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, ανάμεσα στις Αχαρνές και τον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας, καθώς και μικρό εστιακό βάθος, από 9 μέχρι 14 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγαλύτερη μετατόπιση του εδάφους στη πλευρά του ρήγματος που βυθίστηκε, δηλαδή αυτή προς το Θριάσιο πεδίο και το λεκανοπέδιο Αττικής. Στο Θριάσιο πεδίο η μετατόπιση του εδάφους έφτασε τα εφτά εκατοστά στην επιφάνεια, ενώ σε περιοχές στο λεκανοπέδιο Αττικής, όπως οι Αχαρνές, η Νέα Φιλαδέλφεια, τα Άνω Λιόσια, το Περιστέρι, η Μεταμόρφωση, οι Θρακομακεδόνες και η Πετρούπολη, η μετατόπιση ήταν 3-4 εκατοστά.

Περιοχές όπως τα Άνω Λιόσια, οι Αχαρνές, οι Θρακομακεδόνες και η Φυλή Αττικής υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές, με το 30% των καλά κατασκευασμένων κτιρίων να έχουν καταρρεύσει.

Ο αριθμός των νεκρών ήταν 143. Από αυτούς, οι 79 έχασαν τη ζωή τους μέσα σε συνολικά 6 κτίρια:

  • 39 στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική – ανάμεσά τους και δύο έγκυες γυναίκες.
  • 16 στην πολυκατοικία της οδού Ψυχάρη, στην Μεταμόρφωση. Σε αυτή μάλιστα, οι διασώστες ανέσυραν ζωντανά δύο παιδιά στην αγκαλιά του νεκρού πατέρα τους.
  • 8 στη Φαράν.
  • 7 στην πολυκατοικία της οδού Πίνδου, στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • 6 στο εργοστάσιο ΒΙΟΚΥΤ.
  • 3 στο εργοστάσιο της Φιλοπλάστ.

Οι περισσότεροι από τους θανάτους (102/111) οφείλονται σε καταρρεύσεις κτιρίων, τρία από αυτά εργοστάσια. Από τους υπόλοιπους, έξι έχασαν τη ζωή τους λόγω εμφράγματος του μυοκαρδίου, δύο από τραύματα όταν πήδηξαν από το κτίριο στο οποίο βρίσκονταν και ένας όταν χτυπήθηκε από ένα αντικείμενο. Υπολογίστηκε ότι τουλάχιστον άλλοι 85 σώθηκαν μέσα από τα συντρίμια, 2.000 τραυματίστηκαν και 50.000 έμειναν άστεγοι. Εκατοντάδες κτίρια βάφτηκαν με κίτρινο ή κόκκινο χρώμα και χιλιάδες Αθηναίοι, φοβούμενοι μετασεισμούς, κοιμόντουσαν σε πλατείες, πάρκα και καταυλισμούς που στήθηκαν για την προσωρινή στέγαση όσων έχασαν τα σπίτια τους.