Ελένη Μουσάτοβα Ιατρός Παθολόγος στις Αχαρνές: “Η επιδημία του κορωνοϊού συνεχίζεται”

440

Η επιδημία  του κορωνοϊού συνεχίζεται. Ο περιορισμός των άσκοπων μετακινήσεων θα κρατήσει για μερικές εβδομάδες ακόμα. Και ας πάμε καλά ως χώρα σε ότι αφορά την θνησιμότητα δεν είναι καιρός να χαλαρώσουμε.

Με πολύ λύπη παρατηρώ πως ο κόσμος εκδηλώνει αρκετές φορές μια ανεύθυνη στάση προς την τήρηση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.

Αρκεί να δείτε τον συνωστισμό στις ουρές μπροστά από μια γνωστή τράπεζα στην Λ. Πάρνηθος, θα καταλάβετε τι εννοώ. Να περιμένουμε από τις Αρχές να μας βάλουν πρόστιμα; Να υποχρεώσουμε την Τράπεζα να  τοποθετήσει έναν υπάλληλο για να ρυθμίζει την ροή των πελατών; Είναι και αυτές λύσεις, δεν αντιλέγω. Προτείνω όμως ο καθένας μας να αναλάβει την ευθύνη για τον ίδιο και για τον διπλανό μας. Απλό, αποτελεσματικό και φτηνό μέτρο να κρατάς μια απόσταση από τους άλλους δεν έχει αμφισβητήσει κανένας ειδικός (ενώ για την χρήση της μάσκας υπάρχουν αρκετές διχογνωμίες).

Βλέπω τους νέους ανθρώπους να πηγαίνουν επίσκεψη στους φίλους τους, τους ηλικιωμένους να κάνουν βόλτα στο σούπερ-μάρκετ κάθε λίγο και λιγάκι, τα παιδάκια να μαζεύονται σε ένα φιλικό σπίτι να παίξουν (και στη συνέχεια να αρρωσταίνουν και να κολλάνε και οι γονείς τους – πραγματικές ιστορίες των ασθενών μου). Και αναρωτήθηκα – γιατί; Γιατί πρέπει να παίζεις την ζωή σου και την υγεία σου κορώνα – γράμματα; Γιατί να αυξάνεις πιθανότητα να γίνεις ένα εκκολαπτήριο για τον ιό που ακόμα δεν θεραπεύεται και μπορεί να σε βάλει σε μεγάλες περιπέτειες;

Καταλαβαίνω ως ιατρός ότι παραμονή στο σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα επηρεάζει σημαντικά την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Θέλεις να ξεφύγεις, να αισθανθείς κάποιον δίπλα σου. Σήμερα υπάρχουν και άλλα μέσα – τηλέφωνο, Skype κλπ. Υπάρχουν και δωρεάν γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης .

Τα γυμναστήρια και πάρκα είναι προσωρινά κλειστά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να περάσουμε την ημέρα μας πάνω στο καναπέ. Ένας περίπατος στην γειτονιά (πάντα κρατώντας τις αποστάσεις), κάποιες ασχολίες στον κήπο μας , χορός, δουλειές του σπιτιού, παιχνίδια με τα παιδιά μας  μειώνουν τους κινδύνους του καθιστικού τρόπου ζωής. Οι σύντομες προπονήσεις στο σπίτι συμπληρώνουν την διάρκεια αναγκαίας σωματικής δραστηριότητας (150 λεπτά μέτριας έντασης σωματική άσκηση την εβδομάδα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ).

Επωφεληθείτε από το διαδίκτυο. Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις για άσκηση ελεύθερα διαθέσιμα στο YouTube. Προσοχή όμως, να μην το παρακάνετε.

Ακόμα και σε μικρά δωμάτια το περπάτημα γύρω από την περίμετρο ή/και το βάδισμα επί τόπου θα σας βοηθήσει να μένετε δραστήριοι. Εγώ συνηθίζω να περπατάω όταν μιλάω στο τηλέφωνο (και επειδή μιλάω πολύ, “γράφω” αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά με τέτοιο τρόπο).

Όταν κάθεστε προτιμήστε της “ψυχικές” δραστηριότητες όπως ανάγνωση, ζωγραφική, κέντημα, επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ.

Ο διαλογισμός, βαθιές αναπνοές θα σας βοηθήσουν να παραμένετε ήρεμοι. Υπάρχουν τεχνικές χαλάρωσης, καιρός είναι να ασχοληθείτε, θα χρειαστεί και αργότερα, επειδή το άγχος μας κατέχει όχι μόνο εν καιρώ πανδημίας.

Και αφού η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, δείτε την παραμονή στο σπίτι ως ευκαιρία να δοκιμάσετε τις νέες συνταγές, προσέχοντας βεβαίως και τις ποσότητες που καταναλώνετε.

Ελένη Μουσάτοβα, Ιατρός Παθολόγος