Ελένη Μπόρση ιατρός Διαιτολόγος στις Αχαρνές: Οι διαιτητικές ίνες προστατεύουν τις γυναίκες από τα εγκολπώματα

838

Οι διαιτητικές ίνες  προστατεύουν τις γυναίκες από τα εγκολπώματα

Οι γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερες διαιτητικές ίνες δια μέσου της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εγκολπωματίτιδα. Σε αυτό το συμπέρασμα έφτασε μια μελέτη ευρέου φάσματος η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Gastroenterology.

Οι ερευνητές του Harvard Medical School και του  Massachusetts General Hospital της  Βοστώνης – οδηγούμενοι από τον καθηγητή Andrew Chan – παρακολούθησαν 50.019 γυναίκες για 24 χρόνια.

Όσες έλαβαν μέρος στην αρχή της μελέτης, είχαν ηλικία μεταξύ 40 και70 χρόνων  και δεν παρουσίαζαν εγκολπωματίτιδα, καρκίνο ή φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Σε 24 χρόνια, μόνο 4.343 γυναίκες  παρουσίασαν εγκολπωματίτιδα.

Σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν λιγότερες διαιτητικές ίνες την ημέρα με την διατροφή – περίπου 13 γραμμάρια την ημέρα – οι γυναίκες που κατανάλωναν περίπου 27 γραμμάρια την ημέρα  παρουσίασαν ποσοστό 14% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκολπωματίτιδα

Ειδικότερα, οι γυναίκες οι οποίες προτιμούσαν σαν πηγή διαιτητικών ινών τα φρούτα– περίπου 1,7 γραμμάρια την ημέρα – είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτήν την παθολογία  σε σύγκριση με εκείνες που προσλάμβαναν, 1,4 γραμμάρια την ημέρα.

Οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν την μέγιστη ποσότητα διαιτητικών ινών από τα δημητριακά – περίπου 9,8 γραμμάρια – παρουσίασαν 10% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκολπώματα.
Συνολικώς, οι γυναίκες που έλαβαν μέρος στην μελέτη κατανάλωσαν 18 γραμμάρια διαιτητικών ινών την ημέρα, λιγότερες από τα  25 γραμμάρια που πρέπει να καταναλώνονται.

Και τέλος, οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν τουλάχιστον 25 γραμμάρια διαιτητικών ινών παρουσίασαν 13% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκολπωματίτιδα σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο από 18 γραμμάρια την ημέρα.

Όταν προσλαμβάνουμε διαιτητικές ίνες, ο οργανισμός μας, μαζί με τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο, τις αποσυνθέτει σε ιδικές πρωτεΐνες οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να ελαττώσουν την φλεγμονή  για εγκολπωματίτιδα”, εξηγεί ο κύριος προταγωνιστής αυτής της μελέτης, Andrew Chan. “Οι διαιτητικές ίνες που προσλαμβάνουμε καθημερινά με την διατροφή μας μπορούν να επιδράσουν στην κινητικότητα του παχέως εντέρου,  επηρεάζοντας τον κίνδυνο εγκολπωματίτιδας ”.

Πηγή: American Journal of Gastroenterology 2019

Μπόρση Ελένη, Ιατρός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ιατρείο: Πάρνηθος 108 και Αριστοτέλους Αχαρνές Αττικής, 13674

Τηλέφωνα ιατρείου: 210 2477886 – 697 4143 923