Επανεκλέγει ο Σπύρος Ντ. Βρεττός στη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

377

Στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής επανεκλέγει ο Σπύρος Ντ. Βρεττός

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του τριήμερου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, στο γήπεδο του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο. Tα τελικά αποτελέσματα από την ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, έφεραν τον Σπύρο Ντ. Βρεττό να επανεκλέγετε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κινήματος.

Ακολουθεί η Ομιλία του Σπύρου Ντ. Βρεττού στο συνέδριο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, την Κυριακή 22-05-2022:

“Ευχαριστώ το σώμα του 3ου συνεδρίου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, για την επανεκλογή μου στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κινήματος μας. Συνεχίζουμε περισσότερο αποφασισμένοι και αισιόδοξοι, για να ξαναχτίσουμε τη μεγάλη Προοδευτική και Δημοκρατική παράταξη που έχει ανάγκη η Ελλάδα μας.

“Συντρόφισσες και σύντροφοι, φίλες και φίλοι,

Δέκα χρόνια πέρασαν από το 13% των εκλογών του Μαΐου του 2012, από εκείνες τις εκλογές που σηματοδότησαν την πτώση του ιστορικού κινήματος μας, από την ηγετική πολιτική θέση στην οποία το είχε αναδείξει ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Σήμερα, ξανασυναντάμε αυτόν τον εκλογικό ορίζοντα στις δημοσκοπήσεις και ακόμα υψηλότερο, αυτή τη φορά ανεβαίνοντας, ξαναχτίζοντας το απόθεμα εμπιστοσύνης με τις παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις που οφείλει να εκφράζει, αλλά και να συντονίζει, ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Βάση και αφετηρία αυτής της νέας εμπιστοσύνης είναι η πολιτική της αλήθειας και της αλλαγής.

Αλήθεια: Για τα μεγάλα ιστορικά επιτεύγματα αλλά και τα λάθη του παρελθόντος, για το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ κράτησε όρθια τη χώρα όταν δεξιά και αριστερά διαγκωνίζονταν σε πλειστηριασμό ψευδαισθήσεων, για τις πραγματικές δυνατότητες και τους περιορισμούς που υπάρχουν στην άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών κάθε φορά.

Αλλαγή: Για συγχρονιστούμε με τις ανάγκες της κοινωνίας σε έναν κόσμο που διαρκώς βρίσκεται σε κίνηση παράγοντας ευκαιρίες αλλά και κινδύνους, για να διαμορφώσουμε καλύτερη οργανωτική και πολιτική πρακτική, για να καταστήσουμε κοινωνικά κυρίαρχές τις αξίες της αλληλεγγύης και της ελευθερίας, της ισότητας και της δημοκρατίας. Από το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και έχοντας μπροστά μας τις επερχόμενες εκλογές, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στο περιεχόμενο της πολιτικής μας πρότασης και να μην αναλωθούμε στη συζήτηση περί κυβερνητικών συνεργασιών. Όχι τουλάχιστον με τους απολιτικούς και ασφυκτικούς όρους που αυτό γίνεται σήμερα από Ν.Δ και Σύριζα, από τα δυο αυτά κόμματα που στην πράξη απέδειξαν ότι δεν έχουν τη νοοτροπία της συνεργασίας αλλά της εκμετάλλευσης των μικρότερων κομμάτων στους κυβερνητικούς συνασπισμούς που συμμετείχαν ως κυρίαρχες δυνάμεις.

Πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής μπορεί και πρέπει να ηγηθεί της λογικής των κυβερνήσεων συνεργασίας, ανεξάρτητα αν το ίδιο είναι τρίτο, δεύτερο ή πρώτο κόμμα, όμως η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Δεν έχουμε κανένα λόγο να εγκλωβιστούμε σε αναγκαστικές συμβιώσεις μόνο και μόνο για να υπάρχει άμεσα μια κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας, τουλάχιστον δεν υπάρχει αυτή η πίεση σήμερα όπως υπήρχε στο πρόσφατο παρελθόν της στενής μνημονιακής επιτήρησης. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας απαιτούν σοβαρότητα, σεβασμό στους αντιπάλους και αναλυτικές προγραμματικές συμφωνίες για να μπορούν να αποδώσουν, και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις μόνο όταν αυτές οι προϋποθέσεις υπάρχουν πραγματικά.

Σε ό,τι μας αφορά αναμένω και εγώ όπως πολλοί άλλοι σύντροφοι, αν τεθεί ποτέ αυτό το ζήτημα να λυθεί με δημοψήφισμα, όπως αντιμετωπίσαμε το θέμα του ονόματος και των συμβόλων. Πρώτιστο δικό μας καθήκον είναι να διαμορφώσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά μιας ρεαλιστικής και φιλόδοξης εναλλακτικής πολιτικής, έναντι εκείνης που ασκείται σήμερα από την κυβέρνηση της Ν.Δ και να διεκδικήσουμε τη λαϊκή εντολή για την εφαρμογή της. Το προγραμματικό πλαίσιο που συζητάμε στο συνέδριο είναι και ρεαλιστικό και φιλόδοξο. Ρεαλιστικό, γιατί αναγνωρίζει την ανάγκη για προσαρμογή των προτάσεων μας κάτω από την επίδραση των καταλυτικών επιπτώσεων της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία και γιατί αντιπαρέρχεται την υποσχεσιολογία, θέτοντας συγκεκριμένες προτεραιότητες κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής με έμφαση στη νέα γενιά. Φιλόδοξο, γιατί θέτει ως ξεκάθαρο στόχο την άρση του καθεστώτος κηδεμονίας και εκποίησης της εθνικής περιουσίας με την υπαγωγή του Υπερταμείου σε ένα νέο Ταμείο Εθνικού Πλούτου, ως μετεξέλιξη και αναβάθμιση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και γιατί θέτει για πρώτη φορά τόσο επιτακτικά το ζήτημα της οργανωμένης βιομηχανικής ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα μας, μέσα και πέρα από τα κονδύλια που λαμβάνουμε από την Ε.Ε, το ΕΣΠΑ και το ταμείο Ανασυγκρότησης.

Βεβαίως, η εναλλακτική πολιτική που διαμορφώνουμε δεν μπορεί παρά να έχει βασικό άξονα τη συγκράτηση του κόστους ζωής και τη βελτίωση της αγοραστικής δύναμης της ελληνικής οικογένειας, τη δεύτερη ασθενέστερη στην Ε.Ε όπως ανέφερε ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν είναι μόνο το ενεργειακό κόστος που απέτυχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση, υπάρχουν βαθιές στρεβλώσεις και συμφέροντα στην παραγωγή και εμπορία των προϊόντων που επιβαρύνουν τον τελικό καταναλωτή. Η κερδοσκοπία καλά κρατεί στις αγορές και το κράτος λάμπει δια της απουσίας του. Όταν παρεμβαίνει δε, επιβαρύνει το κόστος επιβάλλοντας παραπάνω έμμεσους φόρους καθώς δεν μπορεί να καταστείλει τη φοροδιαφυγή και να εισπράξει επαρκώς τον Φ.Π.Α στις συναλλαγές. Επιπλέον, η έλλειψη δημόσιων επενδύσεων στους κοινωνικούς τομείς της παιδείας και της υγείας και η μέτρια ποιότητα υπηρεσιών δημιουργεί παραπάνω ανάγκες που τα νοικοκυριά νιώθουν ότι πρέπει να καλύψουν μέσω του εισοδήματος τους.

Η Ν.Δ συνειδητά και από πολιτική επιλογή, όχι από έλλειψη δημοσιονομικών μέσων, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας και της παιδείας, κάτι που στρέφεται εναντίον της μεσαίας τάξης και των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. Μάλιστα το κάνει αυτό παρά το γεγονός ότι η πανδημία ανέδειξε την αξία των δημόσιων υποδομών και υπηρεσιών σε αυτούς τους τομείς, ειδικά στην υγεία.

Αν όχι εμείς τότε ποιος;

Συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι χιλιοειπωμένο αλλά «αν όχι εμείς τότε ποιος»; Αν όχι εμείς που ως κόμμα μπορούμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες πρακτικές της σοσιαλδημοκρατίας, ελληνικές και ευρωπαϊκές, για να αναλύσουμε την πραγματικότητα και να προωθήσουμε συγκεκριμένες λύσεις και μεταρρυθμίσεις τότε ποιος θα το κάνει; Ναι χρειαζόμαστε και συνθήματα και επικοινωνία, αυτά όμως για να είναι αποτελεσματικά απαιτούν πολλαπλάσιο χρόνο πολιτικής εργασίας σε όλες τις βαθμίδες του κόμματος. Ο Ήλιος και το ΠΑΣΟΚ ως σύμβολα επέστρεψαν στο προσκήνιο, όπως έπρεπε, είναι αναγκαία άλλα όχι και ικανά για να ανακτήσουμε και να διατηρήσουμε την πολιτική πρωτοβουλία. Αυτό θα γίνει όταν αφουγκραστούμε καλύτερα την κοινωνία και συντονιστούμε με τις δυνάμεις της αλλαγής. Ο λαός έχει στραμμένο το βλέμμα του πάνω μας και αναμένει, αν εμείς ανταποκριθούμε όπως πρέπει τότε ένας νέος, μεγάλος κύκλος εμπιστοσύνης και προσφοράς θα ανοίξει για το κίνημα μας.

Καλό μας αγώνα”.