Η εις πρεσβύτερον χειροτονία του Κωνσταντίνου Μανώλη στον Άγιο Γεώργιο Αχαρνών

238

Ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Κωνσταντίνου Μανώλη

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Αχαρνές, με συλλειτουργούς τους Αρχιμ. Νικόδημο Αθανασίου, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχιμ. Ιωάννη Ράπτη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Αρχιμ. Αγαθάγγελο Κοκλα, Ιεροκήρυκα, Αρχιμ. Μιχαήλ Γιαννακέλο, τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Ιλίου Πρωτ. Παναγιώτη Γόγολα και Πετρουπόλεως Πρωτ. Κωνσταντίνο Κασσό, τους εφημέριους του Ιερού Ναού π. Ευάγγελο Κοντογιάννη και π. Γελάσιο Πουλουσασβίλι, τους πατέρες Ρωμανό Νερουτσόπουλο και Μιχαήλ Καρ και τους διακόνους του π. Κωνσταντίνο Μανώλη, του οποίου την εις πρεσβύτερον χειροτονία τέλεσε, π. Νικόδημο Μαλαματένιο και π. Άγγελο Μιχαλόπουλο.

Μετά την Μεγάλη Είσοδο και πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος με αφορμή το ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας από το Ευαγγέλιο του Ιωάννου για την πρόσκληση του αποστόλου Φιλίππου προς τον φίλο του Ναθαναήλ και την υποδοχή του από τον Χριστό, στάθηκε στα εξής σημεία της διήγησης, προσφωνώντας τον υποψήφιο προς χειροτονία:

  1. Ο Φίλιππος δεν αναλύει λογικά την πρόσκληση του προς τον Ναθαναήλ (η λέξη στα εβραϊκά σημαίνει “δώρο Θεού”), αλλά ομιλεί βιωματικά:”Ἔρχου καὶ ἴδε”. Έτσι οφείλει και ο χειροτονούμενος ιερέας να ομιλεί στους πιστούς βιωματικά και όχι “από καθέδρας”. Να προσφέρει στους πιστούς τον Χριστό ως “δώρο”, έτσι όπως μετά από λίγο θα δοθεί και σε αυτόν.
  2. Ο Ναθαναήλ έχει αγνή καρδιά (“ἐν ᾧ δόλος οὐκ ἔστι”) και ακριβώς αυτή η αγνότητα του αποκαλύπτει σε αυτόν τον Χριστό. Όσοι βαρύνονται από αστοχίες, λάθη και αμαρτίες δεν μπορούν να διακρίνουν τον Χριστό και χάνονται στην τύρβη αυτού του κόσμου.
  3. Το θαύμα (“ὄντα ὑπὸ τὴν συκῆν εἶδόν σε”) δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση της πίστης, γιατί ο Χριστός μας καλεί στην Βασιλεία Του, αν γίνουμε σύσσωμοι και σύνναιμοί Του, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο θαύμα (“μείζω τούτων ὄψῃ”), που εργάζεται τη λύτρωση, τη σωτηρία και την αθανασία μας.
  4. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας οι πιστοί υψώνουμε τον σταυρό του Χριστού και τις εικόνες των αγίων μας και έτσι δείχνουμε τον Χριστό και τους αγίους μας ως υποδείγματα, που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι του κόσμου και να παραβλέψουν τις δικές μας ατέλειες, που πολλές φορές γίνονται αίτια να απομακρύνονται από την Εκκλησία.

Τέλος συνέστησε στον π. Κωνσταντίνο να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους· πιστούς και απίστους, αμαρτωλούς και δίκαιους εφαρμόζοντας για όλους την προτροπή του Χριστού:”τὸν ἐρχόμενον πρός με οὐ μὴ ἐκβάλω ἔξω”.

Το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η λιτάνευση των ιερών εικόνων κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το “Συνοδικόν της Ορθοδοξίας” των θεοφόρων Πατέρων ημών, οι οποίοι συνεκρότησαν στην Νίκαια την Ζ’ Οικουμενική Σύνοδο.

Ο Νεοχειροτονηθείς π. Κωνσταντίνος διένειμε το αντίδωρο και ένα αναμνηστικό της χειροτονίας του, ευχόμενος στους πιστούς κάλο υπόλοιπο της Τεσσαρακοστής.

Παρευρέθησαν ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο κ. Στέλιος Φωτόπουλος, βουλευτής Ανατολικής Αττικής.