Ελένη Μουσάτοβα Παθολόγος Ιατρός στις Αχαρνές: “Ο (α?)όρατος εχθρός”

1647

Άρθρο της Ελένης Μουσάτοβα, ιατρός Παθολόγος στις Αχαρνές: Ο (α?)όρατος εχθρός.

Κάθε μέρα δέχομαι στο ιατρείο μου τους ασθενείς με διάφορα προβλήματα υγείας. Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, πόνοι στην μέση και γόνατα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κακοήθειες. Τόσο πολλοί οι ασθενείς, τόσο διαφορετικές ασθένειες, αλλά περισσότερες φορές έχουν ένα κοινό παρανομαστή- αυξημένο σωματικό βάρος. Δεν λέω πως όλοι, αλλά – περισσότεροι.

Θυμάμαι πως σε κάποια φάση της ζωής μου, περνώντας από μια στρεσσογόνη κατάσταση έχω πάρει αρκετά κιλά και με έκπληξη ανακάλυψα την πίεση μου να φθάνει 190/120mm Hg. Αναγκάστηκα να παίρνω τέσσερα χάπια την ημέρα για να πετύχω την σωστή ρύθμιση. Και τότε αναρωτήθηκα, τι άλλο μπορώ να κάνω. Μετά από περιορισμό του αλατιού ήρθε η σειρά της δίαιτας. Απώλεια των 7 κιλών (10% του τότε σωματικού μου βάρους) μου επίτρεψε να αφήσω μόλις ένα αντιυπερτασικό χάπι. Δεν ήταν κάτι άγνωστο για μένα, σε όλα τα βιβλία μας γράφουν ότι ο έλεγχος σωματικού βάρους και η άσκηση αποτελούν βάση της θεραπείας. Όμως άλλο είναι να διαβάζεις και άλλο να το ζεις. Έτσι ξεκινώντας από το εαυτό μου ήρθε η πεποίθηση πως τα φάρμακα δεν είναι πανάκεια και ότι ο κόσμος έχει δικαίωμα να μάθει για υγιεινό τρόπο ζωής.

Το θέμα είναι πως το κάνεις αυτό; Στην αρχή μαζεύεις τις πληροφορίες. Οπότε αυτό θα κάνουμε σήμερα, να μάθουμε για παχυσαρκία.
Η παχυσαρκία δεν είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου, είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αυξημένη εναπόθεση του λίπους στον οργανισμό άρα και την αύξηση σωματικού βάρους. Την διάγνωση μπορεί να κάνει ο καθένας στο σπίτι του, αρκεί να έχει μια ζυγαριά και μια μεζούρα. Ξέροντας το ύψος και το βάρος μας μπορούμε να υπολογίσουμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) – πηλίκον του σωματικού βάρους(σε κιλά) διαιρούμενο δια του ύψος του σώματος (σε μέτρα) πολλαπλασιασμένο επί τον εαυτό του:

ΔΜΣ = βάρος(kg) / (ύψος)x(ύψος) (m2).

ΔΜΣ μικρότερο από 18,5 δείχνει ότι το άτομο είναι ελλιποβαρές.
ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9 δείχνει ότι το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος.
ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9 δείχνει ότι το άτομο είναι υπέρβαρο.
ΔΜΣ 30 και μεγαλύτερο δείχνει ότι το άτομο πάσχει από παχυσαρκία.

Βέβαια η εναπόθεση του λίπους έχεις τις διαφορές της. Κάποιοι το μαζεύουν ομοιόμορφα,κάποιοι – στην περιφέρεια, αλλά κάποιοι – στην κοιλιακή χώρα. Ο τελευταίος τύπος της παχυσαρκίας συσχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων. Οπότε σκόπιμο είναι να μετρήσει κανείς την περίμετρο της μέσης και των γοφών του. Η ύπαρξη επιπλέον λίπους, κυρίως γύρω από τη μέση (ενδοκοιλιακό λίπος) (περίμετρος μέσης: περισσότερα από 102 εκατοστά για τους άνδρες και περισσότερα από 88 εκατοστά για τις γυναίκες), αποτελεί τον ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και στεφανιαία νόσο (δηλαδή, υπάρχει περίπτωση να έχει κάποιος ΔΜΣ στα φυσιολογικά όρια, αλλά αυξημένη περίμετρο της μέσης του και να κινδυνεύει!).

Μια και τα λέμε για τις παθήσεις που συσχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος, πιστέψτε με είναι πολλές. Ήδη έχουμε πει για τον διαβήτη, την υπέρταση και καρδιοπάθεια (στεφανιαία νόσος). Όμως υπάρχουν και άλλες καταστάσεις όπως ροχαλητό και υπνική άπνοια, διαφραγματοκήλη με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οσφυαλγίες, αρθροπάθειες των κάτω άκρων, χολολιθίαση, μείωση γονιμότητας και διαταραχές περιόδου, φλεβική ανεπάρκεια και οιδήματα κάτω άκρων, ορισμένοι καρκίνοι (καρκίνος μαστού, ενδομητρίου και τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες, καρκίνος προστάτου στους άνδρες και καρκίνος παχέος εντέρου και στα δυο φύλα).
Οπότε σήμερα μάθαμε για αυξημένο σωματικό βάρος και τι κινδύνους έχει. Πάμε να μετρηθούμε! Και τα λέμε αργότερα.

Ελένη Μουσάτοβα, Ιατρός Παθολόγος στις Αχαρνές

Διεύθυνση Ιατρείου: Αριστοτέλους 170, Αχαρναί Αττικής

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2102468882 – 6972944423