Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου στο Κτηνοτροφικό Σύλλογο “Άγιος Γεώργιος” στις Αχαρνές

216

Το μέλλον της περιαστικής κτηνοτροφίας

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής “Άγιος Γεώργιος” δέχθηκε την επίσκεψη του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Παπανδρέου στο γραφείο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου (Πλήθωνος Γεμιστού 14, 13678 ΑΧΑΡΝΑΙ, ktinotrofoiattikis@gmail.com), περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης της οικογένειας Κοντογιάννη και δοκίμασαν την αρβανίτικη γαστρονομία της περιοχής με δικιά τους προβατίνα, με δικό τους ξυνοτύρι, με τζατζίκι από δικό τους γιαούρτι και με δικές τους ντομάτες.

Ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου δήλωσε κατά την επισκευή του στο Κτηνοτροφικό Σύλλογο “Άγιος Γεώργιος” στις Αχαρνές:

“Στη συνάντησή μου με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής Γιάννη Κοντογιάννη, τη γραμματέα του συλλόγου Μάγδα Κοντογιάννη και την κτηνοτρόφο από το Γαλάτσι Φιλιώ Κρασσά συζητήσαμε μεταξύ άλλων για θέματα που απασχολούν την περιαστική κτηνοτροφία και κυρίως την κτηνοτροφία της Αττικής.

Τα στελέχη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής θεωρούν πάρα πολύ σημαντικό τον καθορισμό χρήσεων γης, τα αγροτικά σχολεία μαθητείας για κτηνοτρόφους και την υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, παράλληλα με τα επείγοντα προβλήματα όπως η ενέργεια, τα έξοδα ζωοτροφών και διαχείρισης των κτηνοτροφικών λυμάτων – κοινά για όλους τους κτηνοτρόφους στην Ελλάδα.

Ακούγοντας με προσοχή τις θέσεις και τα προβλήματά τους, δεσμεύτηκα ότι θα έχουν την πλήρη υποστήριξή μου. Θα προβάλω και θα φέρω τα θέματά τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως κάνω τους τελευταίους μήνες που βρίσκομαι στην Ευρωβουλή.

Σκοπός μου είναι να διασφαλίσω ότι οι προκλήσεις του κτηνοτροφικού τομέα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαμόρφωση πολιτικών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η ανικανότητα του “κράτους” να προσφέρει ικανοποιητικές υποδομές και επίπεδο ποιότητας ζωής στην ελληνική ύπαιθρο δημιουργεί μιας μορφής μετακίνηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων σε περιαστικές περιοχές, όπου αντιμετωπίζουν, τόσο οι υπάρχουσες εκεί κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις όσο και οι νέοι στάβλοι, έναν περίεργο “ρατσισμό” και απαξίωση της απασχόλησης στην κτηνοτροφία, που όμως προσφέρει στην επιβίωση των ανθρώπων και στην ισορροπία της φύσης.

Ο κ. Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής συμμετείχε στην ίδρυση του Συλλόγου το 2013 για να προσπαθήσουν όλοι μαζί συλλογικά να αντιμετωπίσουν τις ανισόρροπες (μη ισόρροπες σε σχέση με το περιβάλλον), μαξιμαλιστικές προδιαγραφές – απαιτήσεις για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της Αττικής του Ν4056/2012.

Σήμερα, δέκα τέσσερα χρόνια μετά ο Ν4056/2012 αποδεικνύεται η αναποτελεσματικότητα του Νόμου 4056, αφού έχει αφήσει χωρίς νέες άδειες λειτουργίας το 90% των τότε λειτουργούντων στάβλων στην Αττική, ενώ εξάντλησαν μέχρις εγκατάλειψης τους νέους κτηνοτρόφους που επιχείρησαν να πάρουν άδεια λειτουργίας νέου στάβλου στην Αττική.

Ο κ Γ. Κοντογιάννης λέει ότι με μια περίεργη πελατειακή – “ανάπηρη” σκέψη των συντακτών του Ν4056 μοιάζει ότι ολόκληρη η Αττική υπακούει στην λογική της απόλυτης εξειδίκευσης (του πάλαι ποτέ απαρχαιωμένου Taylor). Έτσι με έκπληξη παρατηρούμε ότι η Αττική έχει επιλεγεί να καταδικαστεί να μην έχει ούτε την ελαχίστη επισιτιστική προστασία των κατοίκων της, να μην υποστηρίζεται η πρωτογενής παραγωγή της, να υπερενισχύεται η τουριστική της ανάπτυξη, να θεωρείται χώρος “σκληρού real estate” και επίκεντρο σχεδόν αποκλειστικά business στην παροχή υπηρεσιών.

Ο κ Γ. Κοντογιάννης παρατηρεί ανικανότητα των σχεδιαστών τοπικής ανάπτυξης για εξασφάλιση ισορροπίας – αειφορίας στην Αττική.

Έτσι ακόμα και σήμερα που εκκρεμούν χρηματοδοτούμενα πολλά πολεοδομικά σχέδια στους δήμους, δεν προβλέπεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΡΗΣΗ ΓΗΣ (υγιούς & ζωντανού εδάφους για καλλιέργεια φυτικής παραγωγής και εκτροφή ζώων παραγωγής) για την εξασφάλιση μερικής τοπικής αγροδιατροφικής αυτάρκειας, ενώ προβλέφθηκε υποχρεωτική εξασφάλιση γης για λατρευτικούς λόγους, για μνήματα, για εκπαιδευτικά κτίρια, για αθλοπαιδιές, για ψυχαγωγία, για ύδρευση, για αποχέτευση, για διοικητικούς λόγους κλπ.

Η τροφή είναι απαραίτητη τρείς φορές την ημέρα και τα μνήματα θα τα χρησιμοποιήσουμε μια φορά σε όλη μας την ζωή. Χωρίς σταθερή χρήση γης οι κτηνοτρόφοι της Αττικής έχουν να αντιπαρατεθούν την απόδοση του βοσκότοπου των 100-200€/στρέμμα με το 1.000.000€/στρέμμα που αποδίδει το real estate, και μάλιστα χωρίς καθημερινή ενασχόληση.

Οι κάτοικοι της Αττικής θα κληθούν σύντομα να “φάνε” τα τσιμέντα της αστικοποίησης ή έστω τα χρήματα της υπεραπόδοσης του real estate. Αλλά τα τσιμέντα της αστικοποίησης & του real estate δεν τρώγονται, ούτε τα χρήματα τρώγονται αν δεν παράγει κάποιος πραγματικός αγρότης (γεωργός, κτηνοτρόφος, ψαράς, δασοκόμος) πραγματική τροφή.

Η κα Μάγδα Κοντογιάννη, κτηνοτρόφος, Μενίδι (6932094231), γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής έχει υποδυθεί σε έναν ενημερωτικό συνεχή αγώνα από την ίδρυση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, πιστεύοντας στην ανάγκη ενημέρωσης, πληροφόρησης, επαγγελματικής κατάρτισης και απόφασης για δράση, για να καλύψει την ανεπάρκεια Αγροτικών Σχολείων και Γεωργικών Εφαρμογών (Συμβούλων).

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής θα μοιρασθεί με τους κατοίκους της Αττικής την εμπειρία του για τα μονοπάτια της τροφής μας (παραγωγή τυριού, παραγωγή κρέμας κ.λ.π.) στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικής Γεωργίας & Παραγωγής Τροφής, στο πρώην αμαξοστάσιο ΟΣΥ (Έναντι Γκάζι, Αθήνα) από Τρίτη 5 Μαρ 2024 έως Κυριακή 10 Μαρ 2024, 10.00-20.00.