O φονικός σεισμός της Πάρνηθας – 7 Σεπτεμβρίου 1999

420
Eurokinissi-Χρήστος Μπόνης-ΜΕΝΙΔΙ

Πέρασαν 24 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Πάρνηθα, που προκάλεσε πολλές ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες οικονομικές ζημιές

Ο σεισμός που συγκλόνισε την Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 και είχε για επίκεντρο ένα σημείο στους πρόποδες της Πάρνηθας, κοντά στις Αχαρνές και τα Άνω Λιόσια, σε μια περιοχή μόλις 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Παρά τα 24 χρόνια που έχουν περάσει από τότε, η μνήμη αυτού του σεισμού και τα 15 δευτερόλεπτα που σκόρπισαν τον θάνατο δύσκολα θα ξεχάσουμε.

Για τους συγγενείς των θυμάτων, η σημερινή ημέρα δεν αποτελεί απλά μια θλιβερή επέτειο, αλλά μια ημέρα βαθιάς θλίψης και πένθους.

Ήταν 14:57, όταν όλη η περιοχή της Αττικής δοκιμάστηκε από έναν από τους ισχυρότερους και καταστροφικότερους σεισμούς που είχαν σημειωθεί στα τελευταία χρόνια.

Ο σεισμός είχε ένταση 5,9 βαθμούς της κλίμακας Richter. Ένας σεισμός εξαιρετικά καταστροφικός, καθώς το εστιακό του βάθος ήταν χαμηλό, από 9 έως 14 χιλιόμετρα και προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Eurokinissi-Χρήστος Παπαδόπουλος

Οι μεγαλύτερες καταστροφές που άφησε πίσω του ο σεισμός στην πόλη συνοψίζονται στα εξής βασικά σημεία:

◾80.000 οικογένειες έμειναν προσωρινά άστεγες, 6.000 οικογένειες διέμεναν σε κτίρια που κατέρρευσαν ή έπρεπε να κατεδαφιστούν.

◾Το τμήμα του πληθυσμού που επηρεάστηκε περισσότερο ζούσε στην περιοχή όπου παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη ένταση και ανέρχεται σε 150.000 κατοίκους.

◾Στους τέσσερις δήμους: Άνω Λιόσια, Φυλή, Αχαρνές και Θρακομακεδόνες, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο το 10% και 40% των κατοικιών χαρακτηρίστηκαν ως κόκκινα και κίτρινα κτίρια αντίστοιχα.

◾Σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου, τα ποσοστά των κόκκινων και των κίτρινων αντίστοιχα ήταν σημαντικά μικρότερα, 0.3% και 5.2% αντίστοιχα.

◾Τα κτίρια της Αττικής κατά την περίοδο του σεισμού ανέρχονταν σε 650.000 και στην Αθήνα ζούσε το 35% του πληθυσμού της Ελλάδας. Ο σεισμός έπληξε το 7% των κτιρίων αυτών.

◾Τα κτίρια που υπέστησαν βλάβες κατά το σεισμό του 1999 ήταν τετραπλάσια του 1981.

Στις Αχαρνές είχαμε μεγάλες καταστροφές σε πολλές εκκλησίες όπως του Άγιου Νικολάου στο Μετόχι και του Αγίου Δημητρίου στο Μονομάτι που υπέστησαν πλήρη καταστροφή.

Επιπλέον, πολλοί άλλοι ναοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές, όπως η εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Μετόχι, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Βουρδουμπά, η εκκλησία του Αγίου Πέτρου, η εκκλησία της Ευαγγελίστριας στο Α΄ Νεκροταφείο και οι εκκλησίες των Αγίων Θεοδώρων.